Konkordato Nedir?

Konkordato, borçlunun yaptığı teklifin nitelikli çoğunlukta (%50+1) alacaklılar tarafından kabul edilmesi ve mahkeme tarafından karar verilmesi sonucu, kendisine uygun koşullar çerçevesinde borcun ödemesini mümkün kılan bir hukuki imkandır. Aslında konkordato, borçlu ile alacaklılarının kanunda belirtilen şartlara uyarak yeniden anlaşmasıdır.

Konkordato hem borçluyu hem de alacaklıyı koruyan bir müessesedir.

3’tür konkordato vardır.

  1. Vade Konkordatosu: Borçların belli bir vadeye yayılmasını öngöürür. Alacaklıların %50’sinden fazlasının kabulü ile bu borçlar tüm alacaklılara projede belirtilen vadelerde ödenir.
  2. Tenzilat Konkordatosu:Borçların belli bir oranının ödenmesi projede öngörülür. Alacaklıların %50’sinden fazlasının kabulü ile bu borçlar tüm alacaklılara tenzilatlı haliyle borcun vadesinde ödenir.
  3. Karma Konkordatosu:Hem tenzilat hem de vade uzatımı ön gören konkordatodur. Alacaklıların %50’sinden fazlasının kabulü ile bu borçlar tüm alacaklılara tenzilatlı haliyle konkordato projesinde belirtilen vadelerinde ödenir.

Ancak günümüzde oluşan enflasyonist ortam dolayısıyla tenzilat konkordatosu neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Aksine enflasyon oranın altında dahi olsa alacaklıları da koruma adına uygun bir faiz oranının belirlenmesi ve vadeye dahil edilmesi daha yerinde bir uygulama olmaktadır. Çünkü 3 veya 4 yıllık bir vade planıyla ödemelerin yapılması, zaten alacaklılarının bu süreç içindeki oluşacak enflasyon karşısından Türk Lirası cinsinden olan alacaklarının değer kaybına neden olacaktır. 2024 yılı için %20-30 arası bir faiz hesabıyla ödeme yapılacağının konkordato raporunda ön görülmesi daha yerinde ve alacaklıyı da koruyan bir durum ortaya çıkaracaktır.

Konkordato Süreci Hangi Aşamalardan Oluşur?

  1. Konkordato Başvurusu: Borçlu, bir Konkordato Projesi hazırlayarak mahkemeye konkordato istemiyle başvurur ve bu başvuru kabul görürse mahkeme tarafından geçici mühlet verilir. Mahkemeler genellikle başvurudan itibaren 1-3 iş günü içerinde (eksik belge olamamak şartıyla) geçici mühlet kararını vermektedir.
  2. Geçici Mühlet: Mahkeme, başvuranın mali durumunu incelemek için minimum 3, maksimum 5 Ay olmak üzere bir süre tanır ve bu sürede borçluya karşı icra takipleri durdurulur. Bu süre genellikle ilk kararda 3 ay şeklinde verilmekte sonrasında 2 ay uzatılarak kesin mühlet öncesi 5 ay şeklinde sürmektedir.
  3. Kesin Mühlet: Geçici mühletin sonunda mahkeme, başvuranın konkordato talebini değerlendirir ve mali verileri ve projeyi uygun görürse kesin mühlet verir. Bu dönemde, borçlunun borçlarını ödeyebilmesi için projeye bağlı bir ödeme planı oluşturulur. Kesin mühlet esasen 12 aydır. Ancak ilave olarak Mahkeme’nin onayıyla 6 ay daha uzatılabilmektedir.
  4. Alacaklıların Onayı: Alacaklılar toplantısında sunulan proje oylanır ve gerekli çoğunluklar sağlandığı takdirde kabul edilir. Alacaklılar tarafından kabul edilen konkordato eğer kanunda öngörülen şartları sağlıyor ise mahkeme tarafından tasdik edilir.
  5. Mahkemenin Onayı: Alacaklıların onayı alındıktan sonra mahkeme planı inceleyerek onaylar ve konkordato kesin süresi resmen başlar.

Konkordato, hem borçlunun iflasının önüne geçer hem de alacaklılara borçlarının belirli bir kısmını tahsil edebilme şansı tanır. Konkordatoya başvuran şahıs veya işletmeler bu süreçte güncel borçlarını yeniden yapılandırma imkanı bulurken bu süreç içerisinde ticari faaliyetlerini de sürdürerek mevcut borçları için ek kaynak üretme imkanını da sahip olurlar. Bu özelliği ile Konkordato şirketlerin iflası yerine onlara yeni bir nefes alma ve ticari hayata tutunma şansı tanır.

Toplam süre, borçlunun durumu, mahkemenin iş yükü ve süreçteki muhtemel itirazlar gibi faktörlere göre farklılık gösterebilir. Ancak konkordato süreci Ön Projenin kabul edilmesi halinde 3 ay ile Ek Geçici Süre  ve maksimum Kesin Sürenin verildiği ihtimalde 23 ay içinde sonuçlanabilir.

Konkordato Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Konkordato başvurusu, alacaklı veya borçlunun dilekçe ve gerekli belgelerle, şirketin bulunduğu bölgedeki Asliye Ticaret Mahkemesine başvurması şeklinde yapılır. Bilinenin aksine konkordato sadece borçlunun talebi ile değil alacaklının talebi ile de ilan edilebilir. Uygulamada çok kullanılmamakla birlikte böyle bir uygulamanın varlığını da belirtmek gerekir.

Konkordato Talebine Eklenecek Belgeler Nelerdir?(İcra İflas Kanunu Madde 286)

  1. a) Konkordato Ön Projesi:Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi  hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizden bilgi alabilirsiniz.
  2. b) Borçlunun mal varlığının durumunu gösterir belgeler:Borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise Türk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançolar, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile  elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler.
  3. c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.
  4. d) Proje Teklifi ile Borçlunun Malvarlığının Karşılaştırıldığı Tablo:Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo.
  5. e) Bağımsız Denetim Kuruluşunca Hazırlanmış Mali Raporlar: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği konusunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları. Daha önce sadece küçük işletme dışında kalanlara zorunlu olan bu rapor, 06.12.2018 tarihli değişikle, konkordatoya başvuran herkes için bu rapor zorunlu hale gelmiştir.

Konkordato Makul Güvence Raporu Nedir?

Konkordato Makul Güvence Raporu, Türkiye’de özellikle borçlarını vadesinde ödemekte zorlanan şirketlerin mali durumlarını düzenlemek ve borçlarını yapılandırmak amacıyla başvurdukları bir hukuki süreç olan konkordato sürecinde, konkordato talep eden borçlunun mali olarak incelenmesi sonucunda hazırlanan bir rapordur. Bu rapor, bağımsız bir denetim kuruluşu veya yeminli mali müşavir tarafından hazırlanır.

Konkordato Makul Güvence Raporu’nun temel amacı, konkordato talep eden borçlunun sunduğu finansal bilgilerin(Mizan,Gelir Tablosu,Bilanço v.b.) doğruluğunu ve konkordato talebinin makul olduğunu ortaya koymaktır. Bu rapor, borçlunun mali tablolarının doğruluğu, borçlarını ödeme kapasitesi, alacaklılara sunulan ödeme planının gerçekçi olup olmadığı gibi unsurları değerlendirir. Mali ve sorumlu bir gözle denetleme yapıldığı bildirilmiş olur.

Bu raporun hazırlanmasında, denetçi ya da yeminli mali müşavir, konkordato talep eden işletmenin finansal durumunu detaylı bir şekilde analiz eder ve konkordato sürecinin başarıya ulaşma olasılığına ilişkin bir kanaat oluşturur. Mahkeme, konkordato talebini değerlendirirken bu raporu dikkate alır.

Raporun adında geçen “makul güvence” ifadesi, denetim sonucunda ulaşılan sonuçların, genelde kabul görmüş denetim standartlarına uygun olarak, makul bir güvence seviyesinde olduğuna işaret eder. Bu, raporun tam bir garanti vermediği ancak makul bir güvence sunduğu anlamına gelir.

Özetle, Konkordato Makul Güvence Raporu, konkordato sürecinin bir parçası olarak borçlunun mali durumunu ve konkordato talebinin dayanaklarını değerlendiren kritik bir belgedir.

Konkordato Şartları Nelerdir?

Borçlu vadesi gelmiş bütün borçlarını ödemek zorunda bırakıldığında, borçlunun elindeki mevcudu bu borçları ödemeye yetmeyeceğinden kanun koyucu konkordato prosedürünü hükme bağlamıştır. Ekonomik kriz, piyasa şartlarının elverişli olmaması, alacakların tahsil edilememesi gibi nedenlerle borçlunun mali durumunun bozulmasıyla konkordato şartları oluşmuş olur.

Konkordato talebinin uygun olup olmadığına dilekçe ekinde sunulan eksiksiz hazırlanmış konkordato ön projesi raporu (bazı mahkemeler bu incelemeyi bilirkişilere yaptırabildiklerinden ön projenin uzman kişilerce hazırlanması gerekir) nun ve Bağımsız Denetim Kuruluşunca Hazırlanmış Mali Raporların incelenmesi sonucu karar verilir. Talep uygun görülürse mahkeme borçluya en fazla 5 (3+2) aylık bir geçici mühlet verir ve aynı zamanda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip  en fazla üç kişiyi komiser tayin eder.

Konkordatonun Mahkemede İncelenmesi

Mahkeme borçlunun durumunu, malvarlığı ve gelirlerini, taahhütlerini yerine getirmesine engel olan sebepleri ve konkordatonun başarı ihtimalini göz önünde tutarak, projenin alacaklıları zarara sokmak kastın olup olmadığına göre karar verir. Bu sürecin yönetilmesi oldukça önemli bir konu olduğundan birçok firma bu süreçte danışmanlık almaktadır.

Komiser konkordatoya ilişkin bütün belgeleri dikkate alarak, konkordatonun kabul edilip edilmediğine ve tasdikinin uygun olup olmadığına dair gerekçeli raporunu ticaret mahkemesine tevdi eder ve durumu ilgili mahkemeye bildirir. Mahkeme, komiseri dinledikten sonra ve her hâlde mühlet içinde kısa bir zamanda kararını verir.

Konkordatonun Kabulü Şartları

Yukarıdaki hükümler dairesinde yapılan konkordato teklifi mahkeme tarafından işletmenin faaliyetlerinin devamının borçlarını düzenli ödeme yolunda olumlu sonuçlar verdiğinin komiserin raporuyla ortaya konulması, ön projede belirtildiği gibi şirketin iflasından daha iyi sonuçlar elde edilmesi, borçlu tarafından sunulan ön projeye uygun davranılmaya çalışılması, konkordatonun amaçlarından kasti olarak kötü niyetli hareketlerin borçlu tarafından ortaya konulmaması gibi sonuçlarla kabul edilir.

Kaç Konkordato Komiseri Atanır? Konkordato Komiser Ücretleri Ne Kadardır?

Konkordato sürecinde kaç konkordato komiseri atanacağı, mahkemenin takdirine bağlıdır. Ancak genel olarak, Türkiye’deki uygulamada, konkordato dosyasında görev yapacak komiserlerin sayısı genellikle şu şekilde belirlenir:

– Tek Komiser: Basit ve karmaşık olmayan ve genellikle küçük  ve orta ölçekli işletmelerin  konkordato davalarında, mahkeme genellikle tek bir konkordato komiseri atar.

– Üç Komiser: Daha karmaşık, büyük ve alacaklı sayısı fazla olan konkordato davalarında ise mahkeme üç kişilik bir komiser heyeti atayabilir. Bu durumda, komiserlerden biri başkan olarak görev yapar ve diğer komiserlerle birlikte süreci yönetir.

Üç komiser atanması durumunda, komiserler genellikle farklı uzmanlık alanlarına sahip kişilerden seçilir (örneğin, biri mali müşavir, biri hukukçu olabilir) ve bu sayede farklı açılardan sürecin denetimi sağlanır.

Konkordato komiserlerinin ücretleri, belirli bir standart üzerinden değil, konkordato dosyasının büyüklüğü, karmaşıklığı, borçlunun mali durumu ve komiserin görev süresi gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişir. Türkiye’de konkordato komiserlerinin ücretleri genellikle şu şekilde belirlenir:

  1. Ücretin Belirlenmesi: Konkordato komiserlerinin maaşı, mahkeme tarafından belirlenir ve bu ücret genellikle borçlunun mali durumu ve konkordato sürecinin gerektirdiği iş yüküne göre değişir. Mahkemeler, konkordato komiserlerinin ücretini genellikle dosyanın büyüklüğüne göre kademeli olarak belirler.
  2. Ücretin Kaynağı: Komiserlerin ücreti, konkordato talebinde bulunan borçlu tarafından karşılanır. Bu ücret, konkordato sürecinin başlangıcında mahkeme tarafından belirlenen ve borçlu tarafından ödenmesi gereken bir avans olarak da talep edilebilir.
  3. Ücretin Tutarı: Konkordato komiserlerinin maaşları kesin bir rakam olmamakla birlikte, ortalama olarak aylık 10.000 TL ile 30.000 TL arasında değişebilir. Bu tutar, görevin kapsamına ve konkordato sürecinin uzunluğuna göre artabilir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde konkordato komiserlik ücretleri mahkemelerce daha yüksek belirlenirken küçük illerde daha düşük belirlenebilmektedir. Şirketteki iş yükü, alacaklı sayısı ve tutarı da bu ücretlerin belirlenmesinde mahkemelerin kararına etki edebilir.
  4. Ekstra Ödemeler: Eğer konkordato süreci çok karmaşık ve uzun süreli olursa, komiserlere ek ücretler de ödenebilir. Bu durumda, ücret genellikle sürecin sonunda topluca ödenir.
  5. Yasal Düzenlemeler: Konkordato komiserlerinin ücretlerinin belirlenmesi ve ödenmesi, yasal düzenlemeler ve mahkemelerin takdirine bağlı olarak yapılır. Dolayısıyla, ücretler mahkemeden mahkemeye ve vakadan vakaya değişiklik gösterebilir.

Sonuç olarak, konkordato komiserlerinin maaşları belirli bir standarda bağlı olmamakla birlikte, genellikle görevin niteliğine ve süresine göre mahkeme tarafından belirlenen bir ücretle karşılanır.

Aşama Aşama Konkordato Süreci

  • Konkordato Ön Projesi ve Makul Güvence Raporunun Hazırlanması
  • Konkordato Dilekçesinin Mahkemeye Sunulması
  • Konkordato Masraflarını İçerir Tensip Tutanağının Tebliği
  • Konkordato Masraflarının Vezneye Yatırılması
  • Mahkemece Geçici Mühlet Kararı Verilmesi ve Konkordato Komiseri veya Komiserlerinin Atanması
  • 5 aylık süre sonunda Mahkemece Kesin Mühlet Kararı Verilmesi
  • Alacaklılar Toplantısı
  • Konkordato Tasdiki ve İlanı
  • Konkordatonun Hüküm ve Sonuçları
  • Konkordatonun Feshi

Bu bilgileri sağlamamızın nedeni yanlış mahkemeye başvurmanızı yada eksik belgelerle ve eksik raporlarda başvuru yapmanızı engellemektir. Çünkü Konkordato süreci hassas bir süreçtir. Özellikle küçük illerde kısa sürede duyularak alacaklıların harekete geçmesini sağlayabilir. Bu nedenle süreç başlangıcından kesin mühlet kararı alınıncaya kadar titizlikle yürütülmelidir.

KONKORDATO İLANI VE TAKİP SÜRECİNİZ PROFESYONEL EKİBİMİZ TARAFINDAN YÖNETİLİR.

Konkordato, İcra İflas Kanunu (“İİK”) madde 285- 309 hükümlerinde düzenlenmiş olup işbu uygulama mali durumu bozulmuş olan borçlular ile borçlunun alacaklılarını korumayı amaçlamaktadır. Konkordato ile borçlu, borçlarını konkordato projesinde kabul edilen şekilde ödeyerek borçlarının tamamından kurtulur. Konkordato borçlu ile alacaklılar arasında yapılan yeniden yapılandırma anlaşmasıdır. İcra İflas Kanunu’na göre üç çeşit konkordato düzenlemesi mevcuttur.

Konkordato, konkordatoya taraf olmayan ve bunu kabul etmeyen alacaklıları dahi bağlayan bir anlaşmadır. Bu nedenle konkordatonun kabulü için, alacaklı kişiler ve alacak miktarları bakımından iki ayrı çoğunluğun bulunması gerekir. Bu kapsamda, konkordatonun uygulanabilmesi için, alacaklıların yarısı konkordatoyu kabul etmelidir; ancak bu kişilerin alacakları toplamı da tüm alacak tutarının üçte ikisinden fazla olmalıdır.

OHAL kapsamında 31.07.2016 tarihinde yayınlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 4. Maddesi ile sermaye şirketlerinin iflas erteleme talebinde bulunması ve mahkemelerce iflas ertelemeye karar verilmesi engellenmiş ve konkordato yeniden gündeme gelmiştir. 15.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan İcra ve İflas Kanunun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile konkordato yolunda değişiklikler yapılarak günümüze uyarlanması amaçlanmıştır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİMİ GEÇİNİZ.